جذب سرمایه جمعی (کرادفاندینگ) چیست؟

جذب سرمایه جمعی: تحقق ساده‌ی رویاهای بزرگ

عصر دیجیتال به کمک پلتفرم‌های کرادفاندینگ یا تامین مالی جمعی، جمع‌آوری سرمایه برای ایده‌های کسب‌وکار، اهداف غیرانتفاعی یا نیازهای شخصی شما را آسان‌تر کرده است. تا به امروز، مردم با استفاده از این پلتفرم‌ها، بیش از ۳۴ میلیارد دلار از سراسر جهان جمع‌آوری کرده‌اند.

روش‌های ساده‌ای وجود دارند که تجربه‌ای راحت را هم برای جمع‌آوران کمک مالی و هم برای حامیان آنها فراهم می‌کند. دلیل شما برای جمع‌آوری سرمایه هرچه که باشد، یک پلتفرم برای آن وجود دارد. برای کمک به شما برای شروع، ما برترین پلتفرم‌های جذب سرمایه جمعی را بررسی کردیم و در این مطلب توضیح خواهیم داد که این روش چگونه عمل می‌کند و چطور به تحقق ساده‌ی رویاهای بزرگ می‌انجامد.

جذب سرمایه جمعی یا کرادفاندینگ چه معنایی دارد؟

جذب سرمایه جمعی یا کرادفاندینگ (Crowdfunding) روشی برای جمع‌آوری سرمایه از تعداد زیادی از افراد است که برای یک هدف یا پروژه خاص در یک دوره زمانی نسبتاً کوتاه، مانند چند ماه صورت می‌گیرد. این عمل به صورت آنلاین و اغلب در شبکه‌های اجتماعی اطلاع‌رسانی می‌شود.

سازمان‌ها، کسب‌وکارهای کوچک و بزرگ و افراد می‌توانند از سرمایه‌گذاری متکی به توان جمع برای هر نوع پروژه‌ای استفاده کنند، مانند اهداف خیریه، شتاب‌دهندگی ایده‌های فناوری، راه‌اندازی کسب‌وکار یا پروژه‌های عمرانی. مشارکت‌کنندگان جذب سرمایه جمعی می‌توانند شامل دوستان، اعضای خانواده، گروه‌های سرمایه‌گذاری، سرمایه‌گذاران شخصی و کسانی باشند که صرفاً به نوع پروژه شما علاقه‌مند هستند. هدف جذب هر چه بیشتر سرمایه گذاران بالقوه است.

هنگام شروع یک کسب‌و‌کار جدید، تأمین بودجه کافی می‌تواند چالش برانگیز باشد. بسیاری از کارآفرینان مشتاق هرگز به دنبال رویاهای تجاری خود نمی‌روند، چرا که منابع مالی لازم برای پوشش هزینه‌های راه‌اندازی را ندارند. جذب سرمایه جمعی یک راه‌حل عالی برای این منظور است.

کرادفاندینگ چگونه کار می‌کند؟

برای جذب سرمایه جمعی، معمولاً وبسایت یا اپلیکیشنی راه‌اندازی می‌شود تا در کنار منابع فیزیکی به ایجاد تعامل بین حامیان و جمع‌آوری‌ کنندگان کمک کنند. اگر کمپین جذب سرمایه موفقیت‌آمیز باشد، ازطریق همین پلتفرم‌ها تامین مالی انجام می‌شود. بسیاری از پروژه‌ها از مدل همه یا هیچ استفاده می‌کنند؛ یعنی اگر به هدف نهایی خود برسند، سود سرمایه‌گذاران را پرداخت می‌کنند.

درصورتیکه به چشم‌انداز پروژه دست پیدا نکنند، همه پول حامیان را پس می‌دهند، بدون اینکه ضرر مالی به آن‌ها وارد شود. یکی از ویژگی‌های این نوع از سرمایه‌گذاری این است که هر قشر از جامعه با سرمایه کم هم می‌تواند در این پروژه‌ها مشارکت نماید. در بخش بعدی، انواع روش‌های جذب سرمایه جمعی را برای شما توضیح خواهیم داد.

کرادفاندینگ

انواع روش‌های تامین مالی جمعی

هر کسب‌وکاری می‌تواند به روش‌های زیر به جذب سرمایه از افراد مختلف اقدام کند:

جذب سرمایه مبتنی بر وام: در این مدل که همتا به همتا (P2P) نامیده می‌شود، سرمایه‌گذاران با ارقام مختلفی به شما وام می‌دهند. شما باید تا یک مهلت مشخصی این مبالغ را همراه بهره بازپرداخت نمایید.
تامین مالی جمعی مبتنی بر قدرالسهم: این روش به شرکت‌های کوچک و استارت آپ‌ها این امکان را می‌دهد تا در ازای دریافت بودجه، سهمی از کسب‌و‌کار خود را به سرمایه‌گذاران واگذار کنند. مشارکت‌کنندگان بر اساس میزان پولی که به عنوان سرمایه می‌دهند، قدرالسهم می‌گیرند و در سود حاصل از پروژه سهیم می‌شوند.
جذب سرمایه جمعی مبتنی بر پاداش: در این مدل، سرمایه‌گذاران در ازای کمک‌های مالی، کالا یا خدماتی دریافت می‌کنند. میزان پاداش‌ها معمولاً بر اساس مبالغ سرمایه‌گذاری متفاوت است تا افراد را تشویق کند مبالغ بالاتری اهدا کنند. برای مثال، بر اساس مبلغ، ممکن است یک تیشرت یا خدمات رایگان بگیرند.
کرادفاندینگ مبتنی بر کمک مالی: مردم ازطریق این روش برای برآورده کردن اهداف یک بودجه بزرگ‌تر یا یک پروژه خیریه، مبالغی اهدا می‌کنند و در ازای آن انتظار هیچ بازدهی مالی یا سودی نخواهند داشت.

جذب سرمایه جمعی مبتنی بر تقسیم سود: کسب‌وکارها سود یا درآمدهای آتی خود را در ازای مبالغ اهدایی از طرف سرمایه‌گذاران، با کل افراد به اشتراک می‌گذارند.
تامین مالی جمعی اوراق بدهی: سرمایه‌گذاران می‌توانند اوراق قرضه را خریداری نمایند و در ازای آن به درصدهای مختلفی سود دریافت کنند.
مدل‌های هیبریدی: در این روش، کسب‌وکارها چند مدل جذب سرمایه جمعی را ترکیب می‌کنند و سودهای حاصل از آن را به سرمایه‌گذاران پرداخت خواهند کرد.

این روش‌ها هرکدام به نوعی ممکن است برای ایده، پروژه یا راه‌اندازی کسب‌وکار شما مناسب باشند. برای انتخاب هرکدام، لازم است که اطلاعات موردنظر را جمع‌آوری کرده و همه شرایط و محدودیت‌های قانونی و عرفی را در نظر بگیرید.

قوانین جذب سرمایه جمعی (کرادفاندینگ)

اگر در صدد جمع‌آوری سرمایه هستید، پیشنهاد می‌کنیم اساسنامه و آیین‌نامه‌های کاملاً دقیق و شفافی را تنظیم نمایید تا سرمایه‌گذاران از کلیه امور و فعالیت‌های شما آگاه باشند. مواردی که باید در شرایط سرمایه‌گذاری جمعی ذکر کنید، شامل هزینه‌ها، مدت پروژه، زمان پرداخت سود، تعیین دقیق درصد بهره‌ها، پیش آمدن موقعیت‌های احتمالی برای به تعویق افتادن پروژه و سایر تعهدات خاص خواهد بود. این قوانین در آینده به شما کمک می‌کند تا پیشرفت پروژه را با امنیت خاطر بیشتری پیش بگیرید و درگیر حواشی نشوید.

اگر قصد سرمایه‌گذاری در پلتفرم‌های تامین مالی جمعی را دارید، توصیه می‌کنیم قوانین و شرایط هریک را به طور دقیق بررسی نمایید. برخی از این پلتفرم‌ها شرایط و محدودیت‌هایی برای ورود افراد به حوزه مشارکت دارند یا حداقل مبلغ سرمایه‌گذاری را روی رقم خاصی تعیین می‌کنند. اگر قوانین را نادیده بگیرید و وارد کمپین‌های سرمایه‌گذاری متکی به توان جمع شوید، ممکن است احتمال سودآوری شما کاهش یابد و به ضرر مالی منجر شود. پس قبل از گرفتن هر تصمیمی، بررسی‌های و تحقیقات لازم را انجام دهید و در صورت نیاز مشاوره بگیرید.

عاقبت کمپین‌های تامین مالی جمعی به کجا می‌رسد؟

هنگامیکه جذب سرمایه جمعی را انجام می‌دهید و پروژه را پیش می‌برید، در نهایت ممکن است یکی از نتایج زیر حاصل شود:

پروژه شکست می‌خورد یا به تمام اهداف خود نمی‌رسد: اگر کسب‌وکار به هدف غایی خود نرسد، معمولاً وجوه سرمایه‌گذاری اولیه به مشارکت‌کنندگان بازگردانده می‌شود. برخی از پلتفرم‌ها در قوانین اولیه خود قید می‌کنند که در صورت شکست پروژه، پول جمع‌آوری شده را نگه می‌دارند. بنابراین، اطلاع از شرایط آن در ابتدای کار الزامی است.
پروژه به موفقیت و بهره‌برداری می‌رسد: اگر جذب سرمایه جمعی انجام شود و پروژه به سودآوری برسد، هزینه‌های پردازش و جانبی از مبلغ کلی کسر می‌شود و به همراه سود به سرمایه‌گذار تعلق می‌گیرد. این پرداخت‌ها تنها زمانی انجام می‌شوند که پروژه به بهره‌برداری کامل برسد. پروژه‌های سرمایه‌گذاری مبتنی بر قدرالسهم کمی متفاوت عمل می‌کنند؛ در صورت به نتیجه رسیدن، باید به طور کامل به شرایط و تعهدات موجود در قوانین پایبند باشید و به وظایف خود نسبت به حقوق سرمایه‌گذاران عمل نمایید.

مزایا و چالش‌های پروژه‌های جذب سرمایه جمعی

تامین مالی جمعی برای راه‌اندازی یک کسب‌وکار یا شروع یک پروژه راه‌حل مناسبی به نظر می‌رسد، اما همیشه بهترین روش ممکن نیست. جذب سرمایه جمعی برای انواع پلتفرم‌ها در تمام مراحل مختلف کارساز است، ولی کسب‌وکارهایی که موفق‌ترین پروژه‌ها را دارا هستند، بزرگ‌ترین اجتماع سرمایه‌گذاران را نیز در پشت خود دارند. این یعنی شما در قبال حامیان مالی پروژه خود مسئول هستید. قبل از سرمایه‌گذاری یا جذب سرمایه جمعی بهتر است مزایا و چالش‌های آن را نیز در نظر بگیرید.

نکات مثبت سرمایه‌گذاری جمعی

کرادفاندینگ مزایای زیر را برای پروژه‌ها به همراه دارد:

بازاریابی رایگان

تامین مالی جمعی اغلب به عنوان یک نوع بازاریابی عمل می‌کند. برای دریافت حمایت مالی که به دنبال آن هستید، باید ایده کسب‌و‌کار یا پروژه خود را در اختیار سرمایه‌گذاران بالقوه قرار دهید. همانطور که برند خود را بازاریابی می‌کنید، احتمالاً دنبال‌کنندگان و پایگاه مشتریان بزرگ‌تری را به دست خواهید آورد که به رشد کسب‌و‌کار شما کمک می‌کند. افراد روی پروژه‌هایی که سودآور است سرمایه‌گذاری می‌کنند و هرچه تبلیغات بیشتری انجام دهید، منابع مالی بیشتری را هم جذب خواهید کرد.

منابع مالی متعدد

اگر همه امور پروژه را به درستی و طبق قوانین مشخص و شفاف پیش ببرید، سرمایه‌گذاران می‌توانند به مشتریان وفادار شما تبدیل شوند و دیگر افراد را نیز به سمت شما جذب کنند. اما اگر برخی از آن‌ها از معامله خارج شوند، به علت داشتن منابع مالی متعدد، پیشرفت پروژه شما به خطر نمی‌افتد. همچنین، آن‌ها پتانسیل گسترش کسب‌وکار شما را بیشتر می‌کنند. به این طریق که سرمایه‌گذاران با سرمایه کم، وقتی با توسعه پروژه شما به سود بیشتری می‌رسند، با حمایت بیشتر می‌توانند به رشد شما نیز کمک کنند.

منابع تأمین مالی در دسترس

دارایی‌هایی که از سرمایه‌گذاری متکی به توان جمع به دست می‌آورید، قابلیت دسترسی بیشتر و سریع‌تری نسبت به دریافت وام‌های تجاری از بانک‌ها دارند. این منبع مالی تحت تأثیر امتیاز اعتبارسنجی ضعیف حساب بانکی شما قرار نخواهد گرفت، ضامن نمی‌خواهد و تجربه تجاری زیادی را هم نمی‌طلبد. تنها چیزی که نیاز دارید، یک ایده خوب یا حامیانی است که بتوانند به جذب سرمایه‌گذاران بالقوه کمک کنند.

از این گذشته، جذب سرمایه جمعی از طریق روش‌های زیر به هردو صاحبان پروژه و سرمایه‌گذاران منفعت می‌رساند:

ریسک پایینی دارد

سرمایه‌گذارانی که بودجه زیادی برای سرمایه‌گذاری ندارند، از یک فرصت کم‌ریسک استقبال می‌کنند. کرادفاندینگ دقیقاً همین فایده را برای این افراد دارد. سرمایه‌گذار به کمک این روش، دیگر نگران نوسانات قیمت‌ها، بالا رفتن قیمت دلار یا ریختن ارزش سهام نخواهد بود. موفقیت او تنها به پیشرفت پروژه بستگی دارد.

آسان و جامع است

سرمایه‌گذاری در کمپین‌های جذب سرمایه جمعی آسان است. هر سرمایه‌گذار می‌تواند از طریق فرآیند آنلاین یا به طور مستقیم و فیزیکی، پول خود را در یک پروژه یا کسب‌وکار مشارکت دهد. به‌علاوه، همه با هر میزان بودجه می‌توانند در این کمپین‌ها سرمایه‌گذاری کنند و به سود مستمر برسند.

در سبد دارایی تنوع ایجاد می‌کند

جذب سرمایه جمعی گزینه‌های زیادی پیش روی افراد قرار می‌دهد. این پروژه‌ها به سرمایه‌گذاران اجازه می‌دهند تا دارایی خود را در صنایع مختلفی مشارکت دهند. این روش می‌تواند فرصت‌های مالی هر شخص را افزایش دهد و سبد سرمایه‌گذاری آن‌ها را متنوع کند.

چالش‌های جذب سرمایه جمعی

چالش‌های جذب سرمایه جمعی

یک پروژه تامین مالی جمعی برای رسیدن به موفقیت به تلاش قابل توجهی نیاز دارد. شما باید ایده یا پروژه‌ای را ارائه دهید که برای افراد ارزش سرمایه‌گذاری داشته باشد. اکثر کمپین‌های کرادفاندینگ ممکن است با موانع و مشکلات زیر مواجه شوند:

تنظیم یک استراتژی بازاریابی سطح بالا:

جهت موفقیت در جذب سرمایه جمعی، باید یک استراتژی بازاریابی و تبلیغات مقرون‌به‌صرفه را قبل، حین و بعد از کمپین اجرا نمایید.

تلاش برای جلب اعتماد:

تامین مالی جمعی به اطلاع‌رسانی و افزایش آگاهی مناسب نیاز دارد. در سال‌های گذشته، مؤسسات و صندوق‌های گوناگونی اقدام به این کار کرده‌اند و ضررهای زیادی به سرمایه‌گذاران رسانده‌اند. به همین دلیل است که جلب اعتماد مردم به‌خصوص در ایران می‌تواند کار پیچیده و سختی باشد. اگر نتوانید اعتماد افراد را به درستی جلب کنید، تلاش‌های شما برای جذب سرمایه جمعی هم از مسیر خود خارج می‌شود.

ساخت ویدیوهای تبلیغاتی

اگر ویدیویی برای بازاریابی پروژه خود تهیه می‌کنید، باید هیجان و احساسات مردم را برانگیزد. روی مشکلات تمرکز نموده و سعی کنید فرصتی برای حل آن‌ها ایجاد نمایید. تنها گفتن از محصول و مزایای آن کافی نیست، بلکه می‌بایست زمان بگذارید و چیزی بسازید تا به قول معروف مثل بمب بترکد و بین همه جامعه هدف شما دست به دست شود.

ارائه پیشنهادات قانع‌کننده

بعضی از پروژه‌ها ایده‌های خوبی دارند، اما در ارائه آن ضعیف هستند. برخی نیز آنقدر حجم سود را غیرواقعی ذکر می‌کنند که هیچ سرمایه‌گذاری جرآت نزدیک شدن به کمپین را نخواهد داشت. پاداش‌ها و سودهایی که برای جذب سرمایه جمعی عنوان می‌کنید، باید قانع‌کننده و معقول باشند. یک برنامه‌ریزی مؤثر برای فرصت‌های سرمایه‌گذاری با سرمایه کم و دریافت سودهای مستمر و واقعی می‌تواند به جلب اعتماد سرمایه‌گذاران کمک کند. همچنین، نشان دهید که در چه مدتی بازگشت سرمایه اتفاق می‌افتد تا بتوانید افراد را قانع نمایید.

ارائه توضیحات غیر قابل فهم

بسیاری از صاحبان پروژه فکر می‌کنند که با ارائه توضیحات و جملات صقیل و تخصصی می‌توانند به جذب سرمایه جمعی بپردازند. اما باید در نظر بگیرید که بسیاری از جامعه هدف سرمایه‌گذاران بالقوه شما حتی پیشینه‌ای در این امر ندارند. بر آموزش بیشتر تأکید نمایید و قشرهای مختلف جامعه را در نظر بگیرید. به یاد داشته باشید که هدف از کرادفاندینگ، جلب تعداد بیشتر سرمایه‌گذاران با بودجه کم است، نه فقط یک قشر خاص و کوچک با سرمایه زیاد.

همه ما با خریدهای آنلاین آشنا هستیم. بنابراین، سرمایه‌گذاری در یک کمپین آنلاین تامین مالی جمعی آسان است. اما خیلی از افراد جامعه هنوز به عقاید سنتی خود پایبند هستند و شاید توانایی کار با پلتفرم‌های آنلاین را هم نداشته باشند. شخصی که بودجه کمی دارد، با خود نمی‌گوید که: «من محصول یا خدماتی را پیش‌خرید می‌کنم که هنوز وجود ندارد و ظرف یک سال آینده کل مبلغ را با سود دریافت می‌کنم». این افراد حاضر نیستند اندک سرمایه یا پس‌انداز خود را به هر قیمتی از دست بدهند. در نهایت، توصیه می‌کنیم که برای جذب سرمایه جمعی با دقت قدم بردارید و به‌تدریج اعتماد سرمایه‌گذاران را جلب نمایید تا جذب سرمایه جمعی شما با موفقیت انجام شود و پروژه خود را به پیشرفت بالایی برسانید تا همه در سود آن شریک باشند.

سوالات متداول

استفاده از یک پلتفرم تامین مالی جمعی می‌تواند به شما کمک کند به سودهای بالایی برسید. اگر پلتفرم تامین مالی جمعی را به طور کامل بررسی کنید و در انتخاب خود محتاط باشید، با ریسک‌های مالی زیادی مواجه نخواهید شد.

بله. تامین مای جمعی هرساله در حال رشد است و سرمایه‌گذاران از طریق آن به سودهای مستمری می‌رسند.

تامین مالی جمعی مزایایی از قبیل ریسک مالی کم، بازاریابی و آگاهی از برند، کنترل بر پروژه و سود حاصل از آن را دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دنبال چیزی می‌گردی؟

آخرین پست‌ها